Interview met generatie-expert Aart Bontekoning

BngZoRiCYAAheQR

Het bezetten van het Maagdenhuis kun je zo doortrekken naar de revolutie die de protestgeneratie in organisaties hebben ontketend. De protestgeneratie heeft ervoor gezorgd dat de afstand tussen baas en medewerkers enorm werd verkleind. Bijvoorbeeld door het invoeren van werkoverleg, tutoyeren op het werk en beoordelingsgesprekken. Maar de protestgeneratie heeft ook gezorgd voor de besluitvormingsprocessen zoals wij die nu kennen in organisaties. Waar vroeger de bazen op autocratische wijze een besluit namen en de medewerkers domweg moesten uitvoeren, pakken de protestgeneratiegenoten het veel democratischer aan. Er worden plannen uitgewerkt door het management, waarvoor vervolgens draagvlak wordt gezocht. Het besluit is dus eigenlijk al genomen, maar er worden voldoende medestanders gezocht binnen de organisatie om het besluit te rechtvaardigen. De strategie is hierbij het overtuigen van mensen om dezelfde mening te hebben als het management. Hoe vager de besluiten opgeschreven zijn, hoe groter de kans dat het leidt tot voldoende draagvlak in de organisatie.

Meer interessante inzichten van Aart Bontekoning zijn in mei 2015 te lezen in het boek Management Mythes.

One Comment
  1. Pingback: Lancering nieuwe boek Glenn van der Burg vandaag om 16.00 uur op New Business Radio - People Power

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *